Line Fjord

Kan svineinfluenza forbydes? Kan burka?

ingen kommentarer

Angsten blev malet ind i læseren for blot 3 måneder siden. ”Tag ikke til USA”, og veg de stakler, der havde været i USA trods henstilling om at forblive på dansk grund… de var nu blevet smittet med intet mindre end svineinfluenza.
Ordvalget vakte genklang til den gamle film om kogalskab med rystende ben og fråde, der kørte endnu længere tilbage i tiden. Det er ikke rart at dele sygdomme med dyr og folk blev da også sendt i isolation.

Læger og andre eksperter brugte retorik som pandemi, og vi lærte langsomt men sikkert, at vi kom ikke til at slippe for virussen. Den ville med sikkerhed komme og snuppe mange dødsfald med sig.
De svageste bliver beredt med stærke lægemidler og så bliver der ellers stillet forholdsregler op. Nu er en del danskere blevet syge – og i takt med det, har sygdommen da også skiftet navnet svineinfluenza ud. Nu lyder det mindre farligt. Influenza A.
Forleden dag sendte både skole og børnehave breve med hjem fra kommunen. Breve, som handler om, hvordan vi skal tage os i agt for det frygtede. Bottomline her er: vask hænder grundigt og ofte! Ikke noget med at holde sig inden døre, gå med maske og aflyse rejser…bare vaske hænder. Og bliver man syg, ja så ligger man i sengen til det er ovre.

Tænk hvis man havde kunnet lovgive sig ud af sygdommen? Vi vil ikke have sygdommen i Danmark, så vi forbyder den. I det mindste i det offentlige rum – for selvom ministre gerne vil, kan det være svært at forbyde ting i private hjem. Men man kunne forbyde at køre i bil med sygdommen, måske kunne man ikke reagere kvikt nok? Til gengæld ville en lovgivning måske kunnet have holdt angstniveauet oppe.
Eller helt omvendt – lige som med influenzaen – den er her, om vi vil eller ej – og det er burkaen også. Selvom man måske kan lovgive sig ud af burkaen, kunne man overveje blot at slappe af og acceptere, leve sammen uden at dødsangst. Har man et helt særligt behov, kan man jo vaske hænder grundigt og ofte, så dør man nok heller ikke af halvtreds tilfælde af burka her i landet. Så vidt jeg ved, smitter det faktisk ikke.

Skrevet af Line Fjord

31/8 - 2009 kl. 11:04

Skriv en kommentar