Line Fjord

Dydig business woman undercover

ingen kommentarer

Hun var så hellig – så yndig – og så mega uskyldig – en af mine gymnasiekammerater. Men hun tjente kasse. Det er 20 år siden, og jeg har et lidt uklart billede af detaljerne. Men i hvert fald var hun usynlig for de fleste og gik altid tidligt hjem fra fest.
Hun brugte ikke særlig mange penge – og ved du, hvad hun var – hun var død-doven. Ikke i skolen, der var hun en pligtopfyldende sladrehank – men uden for skolen. Mens vi andre stod i bagerbutikker lørdagmorgen på et usselt torv i sovende by eller gjorde rent i skolens bibliotek efter lukketid, lå hun på sin pude og sov. Tjente ingen penge selv.

En dag må djævlen alligevel være vågnet op i hende. Hun blev business-woman. Hvorfor støvsuge eller sælge snegle og hindbærsnitter, når man kan tjene penge på andres laster – næsten uden at løfte en finger? Der skulle pludselig være penge til vinyl, neglelak og plastic ørenringe.

Hun fik sin idé, fordi et af hendes familiemedlemmer rejste en del – nærmest hver uge. Idéen betød, at den rejsende begyndte at gå med knæstrømper under pressefolderne. I strømperne kunne der være cigaretpakker. Prince light. Hvide pakker uden banderole. Der kunne sidde fire pakker, stablet i hver strømpe. Ingen så det. For det meste var cigaretterne vist købt på ærlig og redelig og toldfri vis. Mere end hvad man kan sige om videresalget.

Kammeraterne var storrygere. Den dydige røg ikke, men havde altid cigaretter med i tasken. I mindst to år. Hun solgte dem til tyve kroner pakken. Hendes indtjening må have ligget på omkring 500 kr. om måneden, efter skat, hvis man kan tale om det. Og det var meget i 80’erne. Og imens stod vi andre lørdag morgen og solgte spandauere og andre kvalmefremkaldende brødstykker efter en pulserende fredag nat. Med samme økonomiske resultat ”efter skat.” Hvordan fanden knækkede hun den kode? Gik den mon kun, fordi hun var så pæn og artig? Lakeret overflade og syndige tricks. Hvad hvis hun havde været en dreng? Var han sluppet af sted med sådan en butik? Og Gud ved om hun er begyndt at ryge?

Cross posted on eeze.dk

Skrevet af Line Fjord

16/9 - 2009 kl. 12:16

Skriv en kommentar