Line Fjord

Pædagogen der gik op i røg

ingen kommentarer

Hver gang jeg cykler forbi min datters børnehave sender jeg et blik derned. Tænker på hvad hun laver, om hun har det godt og på hvornår jeg skal hente hende igen. Mine tanker følger mit blik ned mod indgangen til børnehaven. Og ofte – det ville være forkert at sige hver gang – men ofte møder mit blik 1-2 voksne, pædagoger eller medhjælpere, som står og ryger udenfor.

Jeg er naturligvis rigtig glad for, at de går udenfor. Man fornemmer ikke inde i børnehaven, at en stor del af de over-18-årige hver dag fylder deres lunger med røg og puster det ud igen. Der er rent og pænt og masser af frisk luft til børnene.

Men – jeg tænker – i kølvandet på mange diskussioner om besparelser i børneinstitutionerne, om mulige nedskæringer og fyringer af pædagoger – hvor mange pædagogstillinger går egentlig op i røg?

Lad os tage ”vores” børnehave som eksempel. Der er 60 børn fordelt på tre stuer, så der er 3-4 voksne på hver stue. Lad os anslå, at der er 12 voksne i alt. De fleste af dem har jeg set ude på fortovet, når jeg cykler forbi børnehaven.

Måske ryger de 10. Jeg ved ikke for meget eller hvor lidt, men et eksempel kunne være, at de hver ryger 6 cigaretter om dagen. Det er 60 cigaretter i alt om dagen, der bliver røget på trappen foran børnehaven. Hvor lang tid tager det at ryge en cigaret? En ikke-ryger fuld af fordomme slår på tasken og gætter at det nok tager 7 minutter at ryge en cigaret. Det bliver til 420 minutter i røg. Om dagen. 2940 minutter om ugen. Det svarer til 49 timer om ugen.

49 timer er mere end en fuldtidsstilling. Og måske tager det knap 7 minutter at ryge en cigaret. Jeg ved det ikke. Jeg studser blot over alt den tid, jeg ser brugt ude på fortovet, når jeg samtidig ved at der altid er for få voksne til det høje antal børn. Og hvem ved måske bruger det rygende personale alle deres pauser på at ryge? Hvem ved? Det ville med mit eksempel i givet fald betyde, at de 10 rygere brugte 4,9 timer hver om ugen på at holde pause. Det er knap en time om dagen.

Jeg ved ikke, hvor mange der ryger, eller hvor lang tid en smøg tager. Men nogen må vide det og nogen må tage stilling til, hvordan ressourcerne prioriteres. Hvad er fedest en pædagogstilling eller en røgsky?

Skrevet af Line Fjord

8/6 - 2007 kl. 10:12

Skriv en kommentar