Line Fjord

”Vi latterliggør dig, hvis du prøver at ligne os”

ingen kommentarer

En hvid kvinde i skindskørt og okkerfarvet hud under Afrikas stegende sol. DR2 lod hende i går tone frem, helt selvfølgeligt.
Det var et eksperiment. Yvonne, som er irer, flyttede ind i Himba- stammens kvindefællesskab for en periode. Hun skulle bare være en del af en fremmed kultur i Namibia.

Som udgangspunkt havde hun ikke tænkt det som problematisk. Det er jo bare en periode, så kan man jo sluge nogle kameler. Det viste sig, at være sværere end som så. Hun var ellers både klog, åbensindet og fuld af tolerance.

Stammen fortsatte den naturlige trummerum, selvom Yvonne var blandt dem. Hun brugte timer på at klæde sig, så hun lignede dem. Men modtagelsen er højlydt latter. Yvonne blev straks klar over, at hun aldrig ville blive respekteret for at integrere sig. Derfor fortsatte hun i sit eget vestlige tøj. Og forsøgte at leve med og forstå stammens bevæggrunde. Hun var overrasket over kvindernes frihed, når det gjaldt skiftende partnere. En ægtemand var nærmest flov, hvis ikke konen havde en ekstra kæreste. Sikke en vidde, tænkte hun.

Men da en af landsbyens døtre pludselig skulle tvangsgiftes som 12-årig, blev hun trukket med tårerne løbende ned af kinderne, fem kilometer gennem bushen for at blive overdraget til sin mand. Kvinderne gik forrest i kampen for at få hende gift. Yvonne var målløs, men mødte ingen forståelse. Der blev grinet af hendes tårer og hendes medfølelse.

Beundringsværdigt af denne irske kvinde, at hun forsøgte at deltage i en anden kultur, uden at have indflydelse på noget – for åbent kamera. Og tankevækkende. For hvor selvfølgeligt er det lige nogle danskere tager det, når fremmede ønsker at sætte et lille fingeraftryk? Kan man tage for givet, at nye medborgere selvfølgeligt accepterer og forstår vores måde at gøre tingene på?

Skrevet af Line Fjord

6/8 - 2008 kl. 12:51

Skriv en kommentar